5 appar din tonåring använder

– och vad du som förälder behöver veta om dem

Svenska tonåringar använder flitigt flertalet appar och tjänster som deras föräldrar inte själva använder, visar Digitala Livet/Inizios undersökning om tonåringar, föräldrar och sociala medier. Och många föräldrar känner frustration för att de inte vet vad tonåringarna gör på sociala medier. Så även om du som förälder inte behöver kunna allt, är det bra att känna till hur de mest populära tjänsterna funkar och vilka risker och fördelar som finns. Här är allt du behöver veta om: 

Snapchat

Användare: 100 miljoner dagliga användare i världen. I Sverige använder 81 procent i åldersgruppen 12-15 år Snapchat (siffror från 2015).
Åldersgräns: 13 år

Så funkar det

Snapchat låter dig skicka stillbilder eller korta filmer (upp till tio sekunder) till dina vänner. Bilder och filmer visas bara under 1-10 sekunder innan de “försvinner”. Därefter kan du välja (genom en inställning i appen) att se en snap ytterligare en gång till – men sedan är den borta. I Snapchat så skickas dina uppdateringar inte automatiskt till alla dina kontakter utan du väljer varje gång vem du vill skicka till. På det sättet är tjänsten mer lik en chat- eller meddelandetjänst än ett brett sociala medium som Facebook eller Twitter.

Därför är tjänsten populär

Snapchat inbjuder till humor och kreativitet genom roliga filter och möjligheten att skriva och rita på bilder och video. Tjänstens mer privata natur passar också bra för att dela innehåll med sina närmaste kompisar utan att alla bekanta kan se det.

Riskerna du behöver känna till

 • Även om Snapchat säger att dina bilder och filmer inte sparas på tjänsten så finns det möjlighet för mottagaren att spara dem på olika sätt. Så du bör inte skicka bilder med känsligt innehåll.
 • På Snapchat kan du följa varumärken och mediabolag. Deras innehåll är kanske inte alltid lämpligt för personer i yngre tonåren.
 • På Snapchat kan du få meddelanden från vem som helst som känner till ditt användarnamn. Därför är det viktigt att inte dela sitt användarnamn på öppna forum.
 • I appen kan du välja att köpa extra funktioner för riktiga pengar – som till exempel roliga filter. Så kom överens med ditt barn om regler för köp.

Periscope

Användare: 10 miljoner användare i världen.
Åldersgräns: 4 år

Så funkar det

Periscope låter dig sända live-video direkt från din mobil. Sändningarna kan hittas geografiskt på en karta i appen. Du kan alltså se om någon i din närheten sänder på Persicope och titta på dennes video. Filmerna finns kvar i 24 timmar.

Därför är tjänsten populär

Att sända live är en generell trend just nu och det finns förstås något kul och kittlande i att direkt visa upp situationer i vardagen för andra. Att du kan hitta sändningar från personer du inte känner men som befinner sig i närheten kan också vara lockande.

Riskerna du behöver känna till

 • Vem som helst kan se det du sänder på Periscope – inte bara dina kompisar. Men detta är inte alltid så lätt att förstaden fulla innebörden av för en tonåring som bara vill kommunicera med sina vänner. Det är viktigt att förklara att även kompisars föräldrar, okända personer i andra städer eller din fotbollstränare kan se det du sänder.
 • Att okända kan se din sändning kan vara kittlande för unga. Därför är det viktigt att förklara varför det är viktigt att vara försiktig när det handlar om vad du visar upp och berättar om dig själv.
 • Att filmerna försvinner efter 24 timmar är inte nödvändigtvis sant. Mottagare kan spela in filmerna på sitt håll och spara utan att du kan kontrollera det. En grundregel bör vara att allt som är digitalt alltid kan sparas.

 

Kik


Användare: 240 miljoner globalt.
Åldersgräns: 18 (13 med förälders godkännande.)

Så funkar det

Kik Messenger är en meddelandetjänst där användare kan skicka text, bilder och video till enskilda användare och grupper av kontakter. För många användare är Kik ett kostnadsfritt alternativ till sms (Kik använder wifi eller mobildata) Tjänsten är mest känd för sina anonymitetsmöjligheter. Inte ens företaget själva kan spåra användare av tjänsten såvida de inte har ditt exakta användarnamn, enligt Kik.

Därför är tjänsten populär

Kik är som sms på stereoider och har flera funktioner som kan göra det enklare och roligare att skicka meddelanden till vänner och bekanta. Det är också kostnadsfritt, vilket lockar unga. Det går heller inte att sticka under stol med att möjligheten att vara anonym är lockande för många. Till Kik finns också flera tredjepartsappar vilka ger utökade funktioner till tjänsten.

Riskerna du behöver känna till

 • På Kik kan du inte vara säker på att andra är de som de utger sig för att vara. Anonymiteten kan locka personer som av olika anledningar inte vill skylta med sin identitet. Det kräver stor försiktighet.
 • Precis som på Ask.fm gör anonymitetsfunktionerna det extra viktigt med grundläggande säkerhetstänk. Du kan inte vara säker på att någon är den de utger sig för. Stäm aldrig träff fysiskt med personer från tjänsten och lämna aldrig ut personliga uppgifter.
 • Tredjeparts-appar som erbjuder utökade funktioner för Kik innehåller ofta köpmöjligheter.

Ask.fm


Användare: 150 miljoner användare globalt varav 40 procent är mellan 13 och 18 år.
Åldersgräns: 13 år

Så funkar det

Ask.fm är en sajt och en app där användare anonymt kan ställa frågor och svara på andras frågor.

Därför är tjänsten populär

Ask.fm är som en slags digital version av sanning eller konsekvens. Att kunna ställa frågor utan att behöva visa vem du är kan vara lockande när du som tonåring funderar på saker som kan kännas svåra att prata helt öppet om.

Riskerna du behöver känna till

 • Även om Ask.fm kan användas på många bra och roliga sätt, så öppnar tjänstens upplägg bevisligen upp för hat, mobbing och olämpligt innehåll. Något som Ask haft stora problem med genom åren.
 • Innehållet är inte heller modererat vilket gör att olämpligt och olagligt innehåll kan publiceras och ligga kvar såvida inte andra användare anmäler innehållet.
 • Tjänsten har funktioner för att blockera användare, rapportera olämpligt innehåll samt stänga din profil för anonyma frågor. Det är viktigt att ditt barn känner till dessa funktioner och vet vad hen ska göra om något händer.
 • Grundläggande säkerhetstänk är viktigt på alla tjänster men särskilt på anonyma tjänster som Ask.fm. Det är viktigt att förklara för din tonåring att människor inte nödvändigtvis är är de de utger sig för att vara på nätet. Och att till exempel aldrig lämna ut några personliga uppgifter eller stämma träff med okända personer.

Whatsapp


Användare: 1 miljard användare globalt.
Åldersgräns: 16 år

Så funkar det

Whatsapp är en meddelandetjänst där du kan skicka text, bilder, video, ljud och din position till dina vänner. Precis som med Kik så skickas alla meddelanden via nätet vilket gör tjänsten till ett billigare alternativ till sms. Whatsapp är gratis det första året, sedan kostar tjänsten en dollar om året.

Därför är tjänsten populär

Whatsapps popularitet och snabba tillväxt internationellt beror till stor del på att det är ett sätt att skicka meddelanden utan att behöva betala per sms. I Sverige (och andra liknande marknader) har dock de flesta operatörer gått ifrån affärsmodellen att ta betalt per skickat sms eller att överhuvudtaget begränsa antalet meddelanden du kan skicka. Men för den som vill ha en meddelandetjänst med många smidiga funktioner så är Whatsapp ändå ett bra alternativ.

Riskerna du behöver känna till

 • Whatsapp kräver inte att du lägger till någon som din kontakt för att skicka meddelanden. Det gör att vem som helst kan skicka meddelanden till dig på Whatsapp om de får tag på ditt nummer.
 • Whatsapp kräver att du registrerar dig med ett fungerande telefonnummer vilket gör det något svårare att vara helt anonym på tjänsten. Men det är fortfarande viktigt att vara försiktig kring vilka du pratar med och vilken information du lämnar ut.

 

Produktägare Schibsted Content Studio: Tobias Lindner
Redaktör: Anders Burström
Art Director: Tomas Måsviken