LISTA: 7 trender för framtidens sociala medier

Idag är ett liv på sociala medier en självklarhet för tonåringar. Men de tjänster, funktioner och vanor som vi idag tar föregivet kan vara radikalt förändrade inom bara några år. Här är trenderna som kan komma att forma det sociala medielandskapet för både föräldrar och barn de närmaste åren.

1. Ge Facebook fingret

Snart har vi sensorer kopplade till kroppen hela dagarna som registrerar allt – till och med våra känslor. Din kroppen blir själva gränsnittet mot sociala medier. Du behöver inte längre klicka på rätt emoji för att beskriva dina känslor – Facebook vet redan om du är glad, ledsen, upprörd eller hungrig. Och vill du visa att du gillar ett inlägg behöver du bara göra tummen upp IRL. Eller rynka pannan när du är sur. Din närvaro uppdateras automatiskt. Praktiskt.

2. Snacka går ju

Experterna är eniga: rösten kommer att bli vårt viktigaste sätt att interagera med tekniken. Redan idag kan vi prata med våra mobiler. Men räkna med att tekniken snabbt blir bättre på att förstå oss. Snart snackar vi ledigt med våra sociala tjänster och slipper slira på tangentbord. Dessutom kan det du säger direkt översättas till andra språk, inklusive programmeringsspråk. Snackar du flytande Python eller?

3. Ping-pong och hångel i VR-rummen

Hallelujah! Låtsasverkligheten är här på riktigt. 2016 är det stora virtual-reality året när flera av jättarna släpper hajpade VR-headset. Självklart kommer virtual reality att förändra hur vi umgås via sociala medier. Det är ingen slump att Facebook köpte Oculus Rift för hisnande 22 miljarder dollar. Fäst ett VR-set över näsan och träffa dina vänner vänner på andra sidan jordklotet i form av verklighetstrogna avatarer. Eller spela pingis, gör en high five, snacka…och ja, hångla. Allt är möjligt i den virtuella sociala medie-världen.

Ännu ett snäpp vassare är holoportering. Istället för skrikmatcher på Twitter kan du bråka med din twitterfiendes hologram.

4. Storebror ser dig (och vem du tänder på)

Foton och rörlig bild blir allt större i sociala medier. Teknikjättarna jobbar hårt för att kunna förstå och ”läsa” bilder och video. Räkna med att du kommer att få förslag på artiklar, och självklart annonser, baserat på informationen som kan utläsas i dina bilder och videor. När Facebook “ser” att du har en Volvo XC90 och en ståtlig grand danois blir du som av en tillfällighet erbjuden “marknadens bästa bilförsäkring för suv-ägare med jättestora hundar (extra skydd för kloavtryck på lädersäten)”. Och dessutom kan din dejtingapp läsa av ditt ansikte för att se vem du tänder på.

5. Se världen genom nya glasögon

Google Glass, Googles experiment med smarta glasögon, må ha fallerat spektakulärt som konsumentprodukt för några år sedan. Men det råder ingen tvekan om att det inom de närmaste 5-10 åren kommer att utvecklas funktionella glasögon och linser med inbyggda skärmar. På detta sätt får vi ett digitalt lager över verkligheten som kommer att generera tusentals nya sätt att interagera med, och via, sociala medier. Kanske sveper du med blicken i stan och ser att restaurangen mitt över gatan fått bra omdömen av din kompis. Eller så träffar du en person på en fest och kan se direkt att ni har 7 gemensamma vänner. Innan du ens sagt hej.

6. Sociala mästerverk

För många tonåringar idag är det vardagsmat att skapa tillsammans med andra via sociala medier. Det kan handla om musik, film, sketcher, videobloggar eller kopior av spektakulära byggnader i Minecraft. Skapandet sker tvärs över gränser som geografi, utbildning, ålder och nationalitet. Intresse och förmåga binder samman snarare än examen, jobbtitel eller plats. Detta gör att vi allt mer kommer att använda sociala medie-tjänster i våra jobb. Det gör också att nya funktioner eller tjänster som bättre stöder kreativt samarbete växer fram. Du kan jamma live med dina musikkompisar även om ni sitter i olika världsdelar. Eller så kan du skapa en bild eller ritning tillsammans med kollegor världen över, där ni alla ser verket växa fram i realtid.

7. “Botten” is nådd

Varning! Robotinvasionen är här. Nej, inte i form av människolika hubotar, utan bottar som letat sig in på sociala medier-plattformar. Vem behöver egentligen chatta med människor när vi kan prata med smarta bottar som har svar på allt? Rent tekniskt är bottar en mjukvara som kan hjälpa dig med allt praktiskt i din chatfeed. Boka hotell, beställa pizza eller ringa upp mamma. Snart finns botar överallt – på Messenger, Kik, Skype och hos alla möjliga social medier med självaktning. Botracet är i full gång. Lite mer tweeks och filande behövs dock innan vi helt och fullt kan lita på våra bottar. Microsofts Twitter-bot Tay blev till exempel rasist i ett huj och började hylla Hitler när hon släpptes loss i Twitter-feeden nyligen. Nej tack till trollbottar, säger vi.

 

Produktägare Schibsted Content Studio: Tobias Lindner
Redaktör: Anders Burström
Art Director: Tomas Måsviken
Foto: Carolina Byrmo