”Hur var det på nätet i dag?”

UNIK UNDERSÖKNING: Svenska föräldrar om tonåringarnas liv på sociala medier

Total frånvaro av ansvarstagande vuxna i vissa kanaler. Mer hot, mobbning och sexuella trakasserier än vad föräldrarna tror. Digitala livet/Inizios stora undersökning visar svenska föräldrars frustration över tonåringarnas dolda vardag på sociala medier.
– De kan bli utsatta hur som helst och man har ingen aning om hur de påverkas, säger en förälder.

D

e är i princip uppvuxna med en mobil i handen. Har aldrig känt till något annat än ett liv där det digitala är minst lika viktigt som det som händer utanför skärmarna. Deras sociala mötesplatser har på kort tid flyttat in på nätet. Digitala Livet – Aftonbladets och Telias gemensamma satsning på digitala frågor – har tillsammans med undersökningsföretaget Inizio tagit tempen på hur Sveriges föräldrar tänker kring hur våra barn använder skärmar i dag. Hur de ställer sig till den nya skolgården på nätet.

foto : carolina byrmo frilans/aftonbladet : 2016-04-14 stockholm partnerstudion pŒ bild: den nya skolgŒrden foto: carolina byrmo foto : carolina byrmo frilans/aftonbladet : 2016-04-14 stockholm partnerstudion pŒ bild: den nya skolgŒrden foto: carolina byrmo

– Vi har intervjuat föräldrar till tonåringar om hur de själva använder sociala medier och vad de vet om sina tonåringars användning. Sedan har vi även ställt liknande frågor till tonåringar och det är väldigt intressant att jämföra svaren, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio. Generellt känner tonårsföräldrar förtroende för sina barn kring deras närvaro på nätet och de flesta, 80 procent, upplever att de kan prata med sina ungdomar om den.

– Hos tonåringarna däremot är det inte lika många som känner att de kan prata med sina föräldrar om nätet. Var femte tonåring säger att de inte har någon att prata med om det här, säger Karin Nelsson.

Några andra tydliga resultat ur undersökningen:
• En av tre föräldrar känner att de varken har tillräckligt bra koll på vad deras tonåringar gör på nätet, eller vilka de kommunicerar med.
• I flera av de mest populära sociala medie-forumen bland unga är närvaron av föräldrar i det närmaste obefintlig.
• 43 procent av föräldrarna tycker inte att skolan har tillräckligt bra koll på ungdomarnas digitala liv och en tredjedel anser att skolan inte gör tillräckligt när det uppstår problem i sociala medier.

Granskningen visar också att tonårsföräldrar underskattar betydelsen av de sociala medierna. Både effekterna av dem – de positiva och negativa – och hur mycket tid ungdomarna lägger på dem. Något som Ann Frisén, professor i psykologi vid Göteborgs universitet och en av Sveriges främsta experter på ungas tillvaro på nätet, känner igen.

– Vi måste förstå vilken genomgripande del av de ungas värld de sociala medierna är, det är många föräldrar som inte ser det idag, säger hon och berättar att många vuxna ser sina ungdomars tillvaro på nätet som ett spel, ett intresse. Något man kan sluta med.

– Men att säga till en tonåring att de inte får vara på nätet är som att säga att de inte får vara med sina kompisar, säger Ann Frisén.
En röst från en av de deltagande föräldrarna i undersökningen bekräftar den bilden: ”Om jag skulle begränsa nättiden skulle han bli utesluten ur gemenskapen på skolan och bland andra kompisar. Vi har testat och alla kompisar försvann”.

Behövs ingen teknisk kunskap

Ständigt nya appar, den ena svårare att begripa än den andra. Att inte ha koll på vilka forum ens tonåring rör sig kan kännas stressande för många föräldrar, och den snabba tekniska utvecklingen gör det knappast enklare.

foto : carolina byrmo frilans/aftonbladet : 2016-04-14 stockholm partnerstudion pŒ bild: den nya skolgŒrden foto: carolina byrmo foto : carolina byrmo frilans/aftonbladet : 2016-04-14 stockholm partnerstudion pŒ bild: den nya skolgŒrden foto: carolina byrmo

– Jag tror att många föräldrar känner sig lamslagna inför den nya tekniken. De tror att de måste lära sig hur apparna fungerar för få inblick i ungdomarnas närvaro där. Men så är det inte, det räcker långt att fråga barnet vilken funktion appen har för dem. Varför är den rolig? Vilka kompisar har du där? Vi frågar ju hur var det i skolan, men inte så ofta ”hur var det på nätet i dag?” Det behöver vi ingen teknisk kunskap för, säger Ann Frisén.

Hur ska man då göra för att faktiskt få svar på frågan hur ens tonåringar har det på nätet? Många ungdomar är ju, som bekant, inte särskilt sugna på att prata om sina sociala liv med föräldrarna – vilket också blir tydligt när man jämför föräldrarnas och ungdomarnas svar i undersökningen.

Många unga vill faktiskt prata mer med vuxna Ann Frisén, professor

När 16 procent av de deltagande ungdomarna uppgav att de via nätet blivit utsatta för sexuella trakasserier, svarade bara 4 procent av föräldrarna att de trodde att deras barn utsatts. Svaren visade också att en av fem ungdomar utsatts för hot och sexism.
– I mitt arbete har jag märkt väldigt tydligt att många unga faktiskt vill prata mer med vuxna om vad som händer på nätet, men att de drar sig för att berätta om sådant som varit obehagligt av rädsla för att bli ska bli förbjudna att använda sig av den kanal där problemen funnits. Det händer tyvärr ganska ofta att föräldrar gör så. Det är ju förstås i största välmening, men uppfattas ofta väldigt negativt hos barnen, de känner sig bestraffade, säger Ann Frisén.

Vilsenhet i skolan

Många föräldrar tycker inte heller att skolan verkar ha tillräckligt bra kontroll på vad eleverna gör på sociala medier, även bland tonåringarna tyckte en klar majoritet att skolan inte hängde med.
– De siffrorna känner jag väl igen. Det finns en väldigt stor vilsenhet i skolorna om hur man ska tag i de här frågorna, säger Ann Frisén som, tillsammans med Sofia Berne, precis som kommit ut med en handbok mot nätmobbning till skolor.

– Precis som hos föräldrar är det många lärare som fokuserar på att de inte förstår de kanaler som ungdomarna rör sig i. Men även om nätet gör det hela mer komplext – så många fler kan ju se det som pågår och det är extremt lätt att både missuppfatta och missuppfattas – så handlar det ju i grund och botten ändå om mobbning, som många lärare faktiskt kan väldigt mycket om, säger Ann Frisén.

På det stora hela uppger tonåringarna att sociala medier tillfört mer positiva värden till deras liv än vad de tillfrågade föräldrarna tror. Till exempel svarar nästan hälften av ungdomarna att de fått stöd av vänner via sociala medier.
– Nätet är en fantastisk arena för identitetsskapande, på så många sätt. Möjligheten att hitta likasinnade – det kan ju vara enormt gynnsamt, inte minst om man bor på en liten ort. Att man kan experimentera med åsikter, prova sig fram på ett helt nytt sätt än tidigare. Det är ju helt ovärderligt under tonåren.

”Jag vet inte vad han gör i sin mobil, har inte rätt att snoka där”

Föräldraröster ur undersökningen:

”Det första som händer på morgonen är att hon kollar mobilen, den hänger med vid frukostbordet, tandborstningen och givetvis hela dagen, hela kvällen. Selfies i tid och otid. Ibland tar jag telefonen och lägger undan den. När de läser läxor är de uppkopplade på Skype och pluggar tillsammans. Det är ett helt annat sätt att umgås”.

”Tonåringarna har självklart inte omdöme att att hantera situationer som uppstår och ofta svårt att prata med vuxna. Jag är givetvis orolig, men kör med kram-strategin. Frågar inte om saker som jag ändå inte får svar på, men försöker visa att jag finns här om det behövs”.

”Det kan vara små saker som kommenterar om utseende, personlighet och dylikt som jag kan oroa mig över hur det påverkar min dotters självkänsla. Hon upplever det som stressande att klasskompisar tar bilder och lägger upp, att man inte själv kan styra över var de förekommer.”

Ungdomsröster från undersökningen:

”Jag använder sociala medier för att det är roligt och som tidsfördriv. Jag gör olika saker, lägger upp ibland men ser mest vad andra gör och lägger upp. Det sämsta är att man oftast kan vara anonym och skriva elaka saker till andra. Det bästa är att det är kul och man hittar nys intressen och vänner.”

”Jag delar bilder, pratar med vänner, söker upp personer osv. Tycker det är bra att man får bättre självförtroende tack vare komplimanger osv. Tycker det är dåligt att så många (inklusive jag själv) faktiskt har blivit beroende av det och inte kan lägga ifrån oss mobilerna utan att få panik och ångest. Vi använder det för mycket helt enkelt.”

”Använder mest till kommunikation mellan kompisar och även fritidsaktiviteter. Bra att det finns så många olika sätt att kommunicera. Dåligt att folk kan känna att se kan säga så mycket mer än vad de skulle göra i verkligheten. ”

Om undersökningen
Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. ”Digitala Livet” är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner Telia bevakar ett område som växer för varje dag: Digitaliseringen av vårt samhälle och våra liv. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur föräldrar och tonåringar ser på sociala medieanvändningen bland tonåringar. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet Partnerstudio inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är föräldrar med barn 13-18 år. 466 föräldrar och 188 tonåringar har intervjuats under perioden 24 mars-8 april 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Produktägare Schibsted Content Studio: Tobias Lindner
Redaktör: Anders Burström
Art Director: Tomas Måsviken
Foto: Carolina Byrmo